Sheikh,
I asked my father for 8000tk by saying that i need some necessary items.
But mathematically it would cost me 6000tk or less. I wanted that extra money to buy other things (mostly for my own savings) .Because as an 18 yo, it is a shame to ask my father for money frequently. Should i give that extra money to my father?

or is there any way to tackle it by saying something like, " Dear father after my expenses are done. I found that X amount of money is extra here.So can i keep it for myself? Is this kind of saying permissible?

1 Answer

by (714,440 points)
বিসমিল্লাহির রাহমানির রাহিম।
জবাবঃ-
আলহামদুলিল্লাহ!
বাবার কাছে মিথ্যা বলে ৬হাজার টাকার স্থলে ৮হাজার টাকা নেওয়া জায়েয হবে না। বরং এখনই হয়তো বাবাকে ফিরিয়ে দিতে হবে নতুবা বাবার কাছ থেকে অনুমতি নিতে হবে।

এ ব্যাপারে বিন্নুরী মাদরাসার একটি ফাতাওয়া লক্ষণীয়,
بیٹے یا بیٹی  کا والد کی جیب سے بغیر بتائے چوری چھپے پیسے لینا چوری کے زمرے میں آنے کی وجہ سے ناجائز ہے، اسی طرح اسکول کی فیس  (مثلاً) ۵۰۰ ہونے کی صورت میں جھوٹ بول کر فیس کی مد میں ہزار روپے لینا بھی جھوٹ اور دھوکا دہی پر مشتمل ہونے کی وجہ سے ناجائز ہے۔ فقط واللہ اعلم

فتوی نمبر : 144010200379
دارالافتاء : جامعہ علوم اسلامیہ علامہ محمد یوسف بنوری ٹاؤن

(আল্লাহ-ই ভালো জানেন)

মুফতী ইমদাদুল হক
ইফতা বিভাগ
Islamic Online Madrasah(IOM)

by (714,440 points)
সংযোজন ও সংশোধন করা হয়েছে।