I took this hadith from the tafsir of Ibn Kathir. This hadith is one of the explanation of ayahs taken from Surah Ad-duha.
﴿ وَأَمَّا بِنِعۡمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثۡ ﴾

(And proclaim the grace of your Lord.) meaning, `just as you were poor and needy, and Allah made you wealthy, then tell about Allah's favor upon you.' Abu Dawud recorded from Abu Hurayrah that the Prophet said,

« لَا يَشْكُرُ اللهَ مَنْ لَا يَشْكُرُ النَّاس »

(Whoever is not thankful to the people, then he is not thankful to Allah.) At-Tirmidhi also recorded this Hadith and he said, "Sahih''. Abu Dawud recorded from Jabir that the Prophet said,

« مَنْ أُبْلِيَ بَلَاءً فَذَكَرَهُ فَقَدْ شَكَرَهُ، وَمَنْ كَتَمَهُ فَقَدْ كَفَرَه »

(Whoever overcomes some test (i.e., calamity) and mentions it (to others), then he is indeed thankful. And whoever conceals it, then indeed he was ungrateful.) Abu Dawud was alone in recording this Hadith. This is the end of the Tafsir of Surat Ad-Duha, and unto Allah is due all praise and thanks.

1 Answer

by (713,000 points)
বিসমিল্লাহির রাহমানির রাহিম।
জবাবঃ-
জাবির (রাঃ) থেকে বর্ণিত।
حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الْجَرَّاحِ، حَدَّثَنَا جَرِيرٌ، عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي سُفْيَانَ، عَنْ جَابِرٍ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ " مَنْ أَبْلَى بَلاَءً فَذَكَرَهُ فَقَدْ شَكَرَهُ وَإِنْ كَتَمَهُ فَقَدْ كَفَرَهُ " .
তিনি বলেনঃ নবী সাল্লাল্লাহু আলাইহি ওয়াসাল্লাম বলেছেনঃ যখন কোন ব্যক্তি কিছু পেয়ে তার কথা উল্লেখ করে তখন সে যেন তার শোকর আদায় করলো। আর যদি সে তা গোপন রাখে, তবে সে যেন তার না-শোকরী করলো।(সুনানে আবি দাউদ-৪৭৩৯)

সু-প্রিয় প্রশ্নকারী দ্বীনি ভাই/বোন!
এ হাদীসে বলা হচ্ছে, তারো কাছ থেকে কোনো অনুগ্রহ পেলে তার শুকরিয়া আদায় করা উচিৎ। অন্যদিকে তার শুকরিয়া আদায় না করাটা কুফরির নিকটবর্তী বলে ধমকি দেয়া হচ্ছে।