in ব্যবসা ও চাকুরী (Business & Job) by (7 points)
I am working abroad in l government sector and before, I was under my father’s sponsorship. Now, i changed my sponsorship under my job. My husband is working in private and not getting housing allowance. I heard, in this case, i “deserve” and have the right to apply for housing allowance for myself. But, I am still staying with my father’s family. So i am not staying in a separate house but I pay for electricity and water every month. I want to know is it allowed for me to take housing allowance from my job? The amount of housing allowance is fixed for the staff.
Please note that the only condition they put is, my husband cant receive housing allowance from his job which i have to update each year. And my office don’t require any documents from me like which house I am renting, house number etc.
Also, some staff apply and get ticket allowance every year even if they dont travel. They tell me it’s allowed.
I asked a sheikh in this country and he said, it’s halal for me.

1 Answer

by (544,470 points)
জবাবঃ-
بسم الله الرحمن الرحيم

হাদীস শরীফে এসেছেঃ

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا»

হযরত আবু হুরায়রা রাঃ থেকে বর্ণিত। রাসূল সাঃ ইরশাদ করেছেনঃ যে ধোঁকা দেয়, সে আমার উম্মতের অন্তর্ভূক্ত নয়। {মুসান্নাফ ইবনে আবী শাইবা, হাদীস নং-২৩১৪৭, সহীহ মুসলিম, হাদীস নং-১৬৪, সুনানে দারেমী, হাদীস নং-২৫৮৩, সুনানে ইবনে মাজাহ, হাদীস নং-২২২৫, সহীহ ইবনে হিব্বান, হাদীস নং-৪৯০৫}

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «الْمُسْلِمُونَ عَلَى شُرُوطِهِمْ

হযরত আবূ হুরায়রা রাঃ থেকে বর্ণিত। রাসূল সাঃ ইরশাদ করেছেনঃ মুসলমানগণ তার শর্তের উপর থাকবে। {সুনানে আবু দাউদ, হাদীস নং-৩৫৯৪, সুনানে দারা কুতনী, হাদীস নং-২৮৯০, শুয়াবুল ঈমান, হাদীস নং-৪০৩৯}

★সু-প্রিয় প্রশ্নকারী দ্বীনি বোন,
প্রশ্নে উল্লেখিত ছুরতে আপনার জন্য আবাসন ভাতা গ্রহন করা নাজায়েজ নয়।

তবে আপনার বাবা যদি ভাড়া বাসায় থাকে,সেক্ষেত্রে আপনার রুমের ভাড়া বাবদ টাকা আপনার বাবাকে দেয়ার চেষ্টা করবেন।

যেহেতু আপনি নিজেই টাকা ইনকাম করছেন,তাই আপনার যাবতীয় খরচ নিজের বেতন থেকে পূরনের চেষ্টা করবেন।