in হালাল ও হারাম (Halal & Haram) by
recategorized

আসসালামু আলাইকুম।
১.হিজাবি,নিকাবি কেউ যদি পুরুষ ডাক্তার এর কাছে যাওয়া লাগে সে ক্ষেত্রে পর্দার বিধান কি? যদি ডাক্তার প্রয়োজনে নিকাব অথবা হিজাব খুলতে বলে (যেমন সিটি স্কেন করা অথবা অন্য কোন পরীক্ষা) সে ক্ষেত্রে কি করণীয়?
২. ডাক্তার যদি পুরুষ এবং অমুসলিম হয়  সে ক্ষেত্রে পর্দার বিধান কি?

1 Answer

by (765 points)

The basic principle is that if a female specialist doctor is available, she should examine the patient. If no such doctor is available, then a trustworthy non-Muslim female doctor can do it. If this is not possible, then a male Muslim doctor, and if a male Muslim doctor is not available, then a non-Muslim male doctor, on the condition that he looks only at as much of the woman’s body as is necessary for him to diagnose and treat the problem, and he should lower his gaze as much as possible, and not look any more than is necessary. The doctor should administer this medical treatment to the woman in the presence of her mahram or husband or another woman, so as to avoid khulwah (being alone with him). And Allaah knows best.